Program: Lust att odla för årskurs 2

Lust att odla är ett program för årskurs 2. Vi funderar över betydelsen av växter och odlar tillsammans.

Varför behöver vi växter? Hur blir det nya växter? Var kommer vår mat ifrån? I vårt program för årskurs 2 ”Lust att odla” planterar eleverna frön och låter det växa. Eleverna kan sen följa hur det växer i klassrummet eller på skolgården. Att förstå och kunna påverka sin omvärld med hjälp av odling ligger i fokus. Variationen och skönheten i naturen lockar barnen till en känsla för naturens betydelse samtidigt som just upplevelsen av naturen är en utgångspunkt för lärande om hållbar utveckling.

Odlalektion

Vi erbjuder tre varianter på odlalektioner:

  • En lektion i klassrummet. Lektionen tar 75 min och handlar om varför vi odlar, hur vi gör och hur växter ska skötas. Vi odlar i klassrummet. Ni sköter växterna tillsammans i klassrummet till en början sen tar eleverna hem sina växter och sköter dem hemma. Vi tar med allt material utom en bricka att ställa krukorna på. Lektionen erbjuds i mars-april.
  • En lektion utomhus. Denna lektion är för alla er som har en färdig utemiljö där det går att odla exempelvis pallkragar ni tidigare fått genom skolgårdsprojektet eller odlingsbara rabatter. Det är viktigt att ni har möjlighet till skötsel av växterna under sommaren t ex genom fritidsverksamhet på skolan eller personal som är på plats och kan vattna och titta till odlingen. Lektionen tar cirka 120 min och handlar om varför vi odlar, hur vi gör och hur växter ska skötas. Vi odlar tillsammans ute och avslutar med att lägga upp en plan för hur odlingen ska skötas under sommaren. Vi kommer också behöva ha en dialog inför lektionen om vilka fröer, växter och redskap vi ska ta med. Lektionen erbjuds i slutet av april- slutet på maj.
  • En lektion utomhus inklusive pallkrage, jord, redskap och växter. Denna lektion är för er som vill starta upp odling på skolgården och som tror att det finns ett större odlingsintresse på skolan där fler elever och lärare så småningom också kommer att vilja odla ute. För denna lektion krävs det att rektor är involverad främst för placering av pallkragen och att ni gjort upp en plan för hur odlingen kan komma att skötas under sommaren. Lektionen tar en förmiddag, dessutom kommer vi ut till er innan och planerar inför odlingsdagen. Vi levererar pallkrage, jord och tar med allt material vi kan komma att behöva. Med eleverna odlar vi och pratar om varför vi odlar och hur vi gör. Vi lägger också upp en plan för hur lådorna ska skötas framöver. Lektionen erbjuds i maj. Vi träffas och planerar inför odlingsdagen i april. Vi har bara ett visst antal pallkragar att dela ut så först till kvarn….Pallkragar och tillbehör finansieras av Skolgårdsprojektet och är ett samarbete mellan SBF, FF, SFF, MF och Fredriksdal museer och trädgårdar.Vi erbjuder också en kostnadsfri fortbildningsdag på Fredriksdal där ni får mer inspiration, idéer och kunskap om odling. Fortbildningsdagen vänder sig främst till er som önskar lektion 3 (andra pedagoger i mån av plats).

Lektioner och material är kostnadsfritt.

Intresseanmälan

Här anmäler du att du vill vara med i programmet Lust att odla.

Mer information om hur du bokar lektioner skickas ut under vårterminen.

Besök Fredriksdal

Gör ett besök på Fredriksdal museer och trädgårdar. Här driver man ett litet lantbruk så som det var ”förr i tiden” och här bevaras djur som förut var vanliga på svenska gårdar, men som idag är på väg att försvinna.

Du kan läsa mer på Fredriksdals webbplats.

Besök en bondgård

Med hjälp av LRF Skolkontakt kan ni få hjälp att hitta en bondgård i närheten att besöka.

Du hittar information om det på LRF:s webbplats.

Vill ni veta mer om växter?

Kom till Miljöverkstadens naturskola vid Sundspärlan och arbeta vidare med till exempel temat ”Växtbruk”.

Kan jag avboka?

Vid förhinder avboka senast dagen innan, annars får ni ett vänligt brev från oss innehållandes en faktura på 800 kr. Så här avbokar du: mejla miljoverkstaden@helsingborg.se eller ring 042-10 70 81

Programansvarig

Annika Jonasson