Program: Lust att odla för årskurs 2

Lust att odla är ett program för årskurs 2. Vi funderar över betydelsen av växter och odlar tillsammans.

Varför behöver vi växter? Hur blir det nya växter? Var kommer vår mat ifrån? I vårt program för årskurs 2 ”Lust att odla” planterar eleverna frön och låter det växa. Eleverna kan sen följa hur det växer i klassrummet eller på skolgården. Att förstå och kunna påverka sin omvärld med hjälp av odling ligger i fokus. Variationen och skönheten i naturen lockar barnen till en känsla för naturens betydelse samtidigt som just upplevelsen av naturen är en utgångspunkt för lärande om hållbar utveckling.

Odlalektion

Vi erbjuder tre varianter på odlalektioner.

En lektion i klassrummet

Lektionen tar 75 min och handlar om varför vi odlar, hur vi gör och hur växter ska skötas. Vi odlar i klassrummet. Ni sköter växterna tillsammans i klassrummet till en början sen tar eleverna hem sina växter och sköter dem hemma. Vi tar med allt material utom en bricka att ställa krukorna på. Lektionen erbjuds i mars-april. Ni väljer om lektionen ska vara inomhus eller utomhus.

En lektion utomhus i rabatter eller pallkragar

Denna lektion är för alla er som har en färdig utemiljö där det går att odla exempelvis pallkragar som ni tidigare fått genom skolgårdsprojektet eller odlingsbara rabatter. Det är viktigt att ni har möjlighet till skötsel av växterna under sommaren t ex genom fritidsverksamhet på skolan eller personal som är på plats och kan vattna och titta till odlingen.

Lektionen tar cirka 120 min och handlar om varför vi odlar, hur vi gör och hur växter ska skötas. Vi odlar tillsammans ute och avslutar med att lägga upp en plan för hur odlingen ska skötas under sommaren. Vi kommer också behöva ha en dialog inför lektionen om vilka fröer, växter och redskap vi ska ta med. Denna har vi via mejl eller så kommer jag till er och planerar. Vill ni starta upp på egen hand med frösådd i klassrummet inför uteodlingen skickar jag över fröer ni kan odla. Lektionen erbjuds i slutet av april- slutet på maj.

En lektion utomhus inklusive pallkrage, jord, redskap och växter

Denna lektion är för er som vill starta upp odling på skolgården och som tror att det finns ett större odlingsintresse på skolan där fler elever och lärare så småningom också kommer att vilja odla ute. För denna lektion krävs det att rektor är involverad främst för placering av pallkragarna och att ni gjort upp en plan för hur odlingen kan komma att skötas under sommaren.

Vi brukar ibland också passa på att bygga insektshotell när vi kommer och har lektionen för att öka chansen till att få in fler pollinerare till skolgården som kan hjälpa odlingen eller göra andra aktiviteter kopplade till att odla.

Lektionen tar cirka 120 min, dessutom kommer jag ut till er innan och planerar inför odlingsdagen. Vi levererar pallkragar, storsäck med jord och tar med allt material vi kan komma att behöva. Med eleverna odlar vi och pratar om varför vi odlar och hur vi gör. Vi lägger också upp en plan för hur lådorna ska skötas framöver. Lektionen erbjuds i maj. Vi träffas och planerar inför odlingsdagen i mars eller april.

Vi har bara ett visst antal pallkragar att dela ut så först till kvarn….

Pallkragar och tillbehör finansieras av Skolgårdsprojektet och är ett samarbete mellan SBF, FF, SFF, MF och Fredriksdal muséer och trädgårdar (KF). Vi erbjuder också en kostnadsfri fortbildningsdag på Fredriksdal där ni får mer inspiration, idéer och kunskap om odling. Fortbildningsdagen vänder sig främst till er som önskar lektion 3 (andra pedagoger i mån av plats). Vi skickar mer information när det är dags att anmäla sig.

Lektioner och material är kostnadsfritt.

Boka

Boka din lektion genom ett mail till annika.jonasson@helsingborg.se

Förbättra skolgården

Vill ni göra större förändringar på skolgården så kan ni vara med i vårt skolgårdsprojekt ”Skolans Uterum”

Du hittar mer information här.

Besök Fredriksdal

Gör ett besök på Fredriksdal museer och trädgårdar. Här driver man ett litet lantbruk så som det var ”förr i tiden” och här bevaras djur som förut var vanliga på svenska gårdar, men som idag är på väg att försvinna.

Du kan läsa mer på Fredriksdals webbplats.

Besök en bondgård

Med hjälp av LRF Skolkontakt kan ni få hjälp att hitta en bondgård i närheten att besöka.
Du hittar information om det på LRF:s webbplats.

Besök er skolrestaurang

Mycket av det vi odlar går att äta! Passa på att göra ett besök i skolans kök för att se vilka råvaror som används och hur maten lagas på er skola.
Du hittar mer information från måltidsservice här.

Vill ni veta mer om växter?

Kom till Miljöverkstadens naturskola vid Sundspärlan och arbeta vidare med till exempel temat ”Växtbruk”.

Kan jag avboka?

Vid förhinder avboka senast dagen innan, annars får ni ett vänligt brev från oss innehållandes en faktura på 800 kr. Så här avbokar du: mejla miljoverkstaden@helsingborg.se eller ring 042-10 70 81

Programansvarig

Annika Jonasson, miljöpedagog, annika.jonasson@helsingborg.se

Intresseanmälan

Här anmäler du intresse för Miljöverkstadens program så vi kan nå dig under läsåret.