Program: Barnens skog för årskurs 4

Barnen skog är ett program för årskurs 4. Vi planterar träd och lär oss hur allt liv i skogen hänger samman.

I programmet Barnens skog får eleverna lära sig hur skogens ekosystem fungerar och vilken glädje vi har av skogen; den är en viktig livsmiljö för många arter, den renar vår luft och den förser oss med trä och papper. Dessutom inbjuder den till både lek och avkoppling – en plats att må bra på.

Intresseanmälan

Här anmäler du din klass till programmet Barnens skog.

Skogslektion

Under höst- eller vårtermin har vi en lektion med klassen i skolans närmiljö. Ni väljer en skogslik plats där vi träffas. Eleverna får göra övningar som handlar om skogens ekologi och vilken glädje vi har av skogen. Pedagogiskt material och lektionsupplägg finns inom kort tillgängligt på vår hemsida. Max 25 elever/pass.

Lektionen är gratis. Boka tid på Miljöverkstaden.

Trädplanteringsdagar

Den 8 och 9 maj 2018 kommer alla klasser som deltar i programmet att bjudas in till en aktivitetsdag i Pålsjö skog. Där får varje barn plantera ett träd. Klasserna går även en runda på området för att uppleva och lära sig mer om skogen vid olika stationer och möta aktörer som är verksamma i skog och mark.

Deltagandet är gratis. Vi ordnar busstransport till och från Pålsjö skog åt er.

Förslag på aktiviteter

Om ni vill fortsätta arbetet med sin skog nära skolan så har vi förslag på olika aktiviteter. Det kan handla om att inventera livet i skogen och hur man kan utveckla mångfalden. Det här kan bli ett projekt som klassen driver under läsåret. Diskutera gärna detta med pedagogen som har skogslektionen.

Under tiden som arbetet fortskrider utvecklas en digital karta, där barnens egna tankar kring skogen kommer fram. Till kartan som visar barnens skogar i Helsingborg.

Väsen i drömskogenDrömskogen

Vid Pålsjö skog ligger Drömskogen som är skapad tillsammans med elever. Vi fortsätter att utveckla denna plats tillsammans med årets deltagare på olika sätt. Det kan bli via hantverk, digital teknik och Väsenvandring. Mer information kring aktiviteter i Drömskogen kommer på bloggen eller via mail till berörda årskurser. Givetvis är alla välkomna att utforska denna vackra skog alltid!

Läs mer om Drömskogen i Pålsjö skog.

Mer tips:

Vill du arbeta mer med träd och skog så finns vår Naturskola, där vi fördjupar kunskapen. Besöket kostar 750 kr och varar 2,5-3 timmar. Intresseanmälan finns här. Skriv gärna önskemål på tema.

Kontakta oss för fortbildning kring utomhuspedagogik och stadens Naturpunkter, då vi kan vara ett stöd i utvecklingen i era arbetslag.

Kan jag avboka?

Vid förhinder avboka senast dagen innan, annars får ni ett vänligt brev från oss innehållandes en faktura på 800 kr. Så här avbokar du: mejla miljoverkstaden@helsingborg.se eller ring 042-10 70 81

Programansvarig

Caroline Sjunner