Program: Avfall och energi för årskurs 8 och 9

Miljöverkstaden inbjuder årskurs 8 och 9 i Helsingborg, Ängelholm, Bjuv, Åstorp, Höganäs och Båstad till Avfall och energi-programmet. Vi besöker återvinningsanläggningen på NSR samt genomför en rundtur på det stora området där vi bland annat besöker biogasanläggningen och kraftvärmeverket.

Besöket på NSR

På NSR ser vi fem korta komiska filmer, en för varje trappsteg i Avfallstrappan. Vi diskuterar de olika stegen med fokus på minimering och avfall. Eleverna får ta ställning till olika påståenden och fundera över vad de kan göra för att själva minska sitt avfall. Via NSR:s nya skolsida hittar du mer material och tips om hur du jobbar vidare i klassrummet. 

Visning på Öresundskraft
Rundturen

Med gasbuss tar vi oss runt på det stora Filbornaområdet. Vi stannar till vid Biond och presenterar deras verksamhet med biogas och biogödsel. Sedan kör gasbussen förbi och gör korta stopp vid olika deponistationer som papper, glas och metall. Gasbussen stannar utanför Filbornaverket där vi samtalar om processerna som pågår därinne samt tittar på var avfallet kommer ifrån och hur mycket som förbränns i pannan årligen. Vi tittar även på hur rökgaserna renas och vad som händer med olika uppsamlade gifter. Färden avslutas med en promenad upp till utsiktsplatsen, där man kan se och prata om de flesta aktiviteter som sker på området.

Tider för bokning

Det går att boka besök måndagar och torsdagar 12:45-14:45. Vi tar emot två klasser samtidigt. Den ena klassen börjar på NSR medan den andra börjar med rundturen och efter halva tiden blir det byte.

Transporten till och från er skola sker med gasbuss. Helsingborgs skolor får räkna med 15 minuters busstur. Andra kommuner får räkna med längre tid. Besked om exaktare busstider ges via mail när besöket närmar sig.

Uppgifter vid bokning

Vid bokning ange skola, kontaktperson, e-postadress, mobilnummer, klassens namn, antal elever och lärare. Det är viktigt att detta stämmer eftersom vi bara kan ta emot 25 elever/klass.

Observera att all bokning görs via denna länk: https://miljoverkstaden.helsingborg.se/boka/

Besök och busstransport är kostnadsfritt för årskurs 8 och 9 i alla kommunerna.

Kan jag avboka?

Vid förhinder avboka senast dagen innan, annars får ni ett vänligt brev från oss innehållandes en faktura på 800 kr. Så här avbokar du: mejla miljoverkstaden@helsingborg.se eller ring 042-10 70 81

Programansvarig

Har du frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta Richard Wood på Miljöverkstaden.