Program: Avfall och energi för årskurs 8 och 9

Miljöverkstaden bjuder in årskurs 8 och 9 i Helsingborg, Ängelholm, Bjuv, Åstorp, Höganäs och Båstad till en lektion om avfall och energi. Under två timmar får ni besöka återvinningsanläggningen på NSR och gå en guidad rundtur på det avfallseldade kraftvärmeverket.

Avfall och energi är en lektion med goda kopplingar till kursplanerna i LGR 22, inte minst i miljö- och energifrågorna. Undervisningen bygger på elevdiskussioner kopplade till miljöproblemen med vår avfallshantering samt funderingar på hur eleverna själva kan bidra till en hållbarare livsstil.

Lektion med två studiebesök

Lektionen är uppdelad i två delar. I den ena delen besöker vi det avfallseldade kraftvärmeverket på Filborna och följer hela processen att genom förbränning omvandla avfall till elektricitet och värme. Den andra delen sker inne på NSR:s anläggning. Här pratar vi om avfallstrappan och tittar på några korta komiska filmer om dess olika steg. Eleverna får sedan fundera på sina egna konsumtionsvanor och miljötänk samt träna på att motivera sina beslut.

Bra att veta om Avfall och energi

Vi tar emot klasser på eftermiddagen måndagar och torsdagar. Hela besöket tar två timmar och är kostnadsfritt, även busstransporten från och till skolan är gratis.

Max antal är 25 personer per grupp med personal inräknat. Vi tar emot två grupper varje tillfälle. Har ni många grupper önskar vi att ni bokar två grupper till samma tillfälle. Detta underlättar busstransporten. Miljöverkstaden genomför denna lektion i samarbete med Öresundskraft och NSR.

Boka lektionen Avfall och energi här.

Programansvarig

Har du frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta Richard Wood på Miljöverkstaden.