Miljöverkstaden firar 30 år

Från döda sälar på stranden till 30-års jubileum 2019! Miljöverkstaden har utbildat hundratusentals elever, lärare och invånare under trettio år. Det hela började med döda sälar som flöt i land på badstränderna i Helsingborg i slutet av 1980-talet. Nu firar Miljöverkstaden 30 år som resurs för hållbar utveckling.

Säldöden blev en väckarklocka och bidrog tillsammans med giftalgblomning och fiskdöd till att Sveriges största miljödemonstration arrangerades. Det är inte helt otänkbart att signalen om ett sjukt Öresund och det stora engagemang som fanns bland invånarna var ett av skälen till att politikerna i Rådhuset tog beslut om miljöundervisning i alla ämnen 1988. Året därpå startades Miljöverkstaden som ett resurscentrum på kommunala lärarcentralen och har sedan dess utvecklats till att vara ett stöd för alla årskurser inom hållbar utveckling. En intervju med Miljöverkstadens före detta chef Klas Nyberg, som var med och startade verksamheten, kan du läsa här.

Den här delen av hemsidan visar innehåll från YouTube. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.

I samband med 30 års firandet, har Helsingborgs stad publicerat en film om vår verksamhet – som visar ett urval av allt vi gör. Under jubileumsåret 2019 har vi på Miljöverkstaden till exempel haft fullt upp med undervisning och fortbildning och naturligtvis har vi träffat ytterligare tusentals elever till exempel i skogen, på reningsverket och avfallsanläggningen. Men vi har också tillsammans med övriga medarbetare på enheten för miljö och livsstil invigt Habiteum, där vi både ute och inne arbetar för ökad hållbarhet tillsammans med invånare i alla åldrar, förvaltningar, företag och föreningar.

Miljöpedagog Ingemar Nyman avslutar jubileumsdagen med eldshow.

Men nu, under de sista dagarna på terminen, firade vi äntligen Miljöverkstadens 30 år genom att bjuda in pedagoger och andra som arbetat i verksamheten eller samarbetat med Miljöverkstaden genom åren. Bilder kommer att dyka upp, men fram tills dess kan ni se på bilder i HD:s reportage här.

Avbryt

Lämna en kommentar

Eva Sunnerås

Eva Sunnerås

sedan

Vilken hyllning! Varmt tack, Sofia.