Boka lektion om ”Pengar!” och hållbarhet – för åk 7-9 och gymnasiet

Vad är pengar egentligen? Och vad har pengar att göra med hållbarhet? Välkomna att utforska detta med utgångspunkt i Pengar!, en utställning om pengar skapad av unga.

Pengar! riktar sig till ungdomar på högstadiet och gymnasiet. Utställningens skapare, som själva är ungdomar, vill väcka tankar om vad pengar är. Om hur vår relation till pengar och hållbarhet ser ut idag och kan se ut i framtiden.

Miljöverkstaden bjuder in klasser i årskurs 7-9 och på gymnasiet till kostnadsfria lektioner i utställningen Pengar!. Genom diskussioner med utgångspunkt i utställningen utforskar vi tillsammans till exempel hur vår livsstil hänger ihop med samhällsekonomin och hållbar utveckling. Hur har vårt svenska välfärdssamhälle utvecklats? Vilka kopplingar finns mellan socioekonomisk bakgrund, utbildning och inflytande?

Utställningen Pengar!, som under våren 2023 visas på Tryckeriet i Helsingborg, har flera kopplingar till kursplanerna för högstadiet och gymnasiet. Ladda ned pdf om respektive kursplan nedan.

Lektionen är ungefär 75 minuter och det finns lektionstillfällen att boka i mars-maj.

Ni står själva för eventuell transport till och från lektionen på Tryckeriet. Stadsbussarna 1 och 7 stannar i närheten

Uppdaterad 2023-06-13: Lektionspassen är slut för terminen!

Här bokar du lektion Pengar

Kursplan åk 7-9 (pdf 650 kB)
Kursplan gymnasiet (pdf 652 kB)

Titta gärna på filmen om utställningen och hur den skapades innan ert besök.

Den här delen av hemsidan visar innehåll från YouTube. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.

Projektet Pengar! har hittills engagerat omkring 600 unga i åldrarna 14–26 år. Utifrån ett filosofiskt perspektiv och i dialog med vår samtid har de skapat konst, film, poddar och musik runt om i Sverige. Resultatet möter du i utställningen.

Till utställningen Pengar! finns en digital plattform, där ni kan söka bland alla de verk som skapats i projektet. Din klass kan också vara med och skapa bidrag till plattformen.

Utställningen Pengar! är producerad av Arbetets museum och finansieras av Allmänna Arvsfonden. Delprojektet ”Pengar! – När kriser föder visioner” genomförs med stöd av Swedbank genom Sparbanksstiftelsen Alfa. Projektet mynnar även ut i en digital plattform och en hållbarhetsfond, som är under uppbyggnad. Omkring 600 unga och en rad skolor, föreningar och företag har bidragit till projektet. Läs mer på projektpengar.se

Avbryt

Lämna en kommentar

Eva Sunnerås
Eva Sunnerås
sedan

Hej Fredrik. Kul att ni vill besöka Pengar! Miljöverkstaden tar kontakt med dig så hittar vi en lösning för er. Soliga hälsningar/Eva, kommunikatör