Vi planterar träd för framtiden

I mer än 20 år har elever i årskurs 4 planterat träd tillsammans med Miljöverkstaden och Helsingborgs stad. Förra året, 2020, ställde vi in dessa uppskattade planteringsdagar helt på grund av pandemin. I år ställde vi om och här kan du läsa om hur årets trädplanteringsveckor gick till.

Det var inget lätt beslut att ta, när vi fick avboka 1500 elever och ett antal föreningar förra året. Träden kom i marken ändå och staden har fortsatt plantera för en mer grön och hållbar stadsutveckling. Men vi på Miljöverkstaden ser verkligen fram emot dagarna i maj månad, när vi tillsammans med skolorna får chans att ha fokus på skog, träd, djur och natur utomhus i fina Sofieroskogen. Vi vill självklart att denna tradition ska fortsätta.

Även 2021 har inneburit annorlunda lösningar. Vi har inte haft igång verksamheten som vanligt, Covid-19 har gjort att vi har skapat en del digitala lektioner, och att vissa lektioner numera är helt utomhus. Att samla 1500 elever till trädplantering var inte möjligt, så vi fick fundera länge på om vi kunde erbjuda något annat upplägg. Nu har ca 700 träd planterats mellan Laröd och Sofiero, med hjälp av 20 st klasser, en grupp i taget. Ek, avenbok, fågelbär, lönn, hagtorn, björk, lind och hassel är exempel på träd och buskar som nu ska växa sig stora!

elever vandrar till trädplantering
Regn och snålblåst stoppar inte klasserna som planterar träd. Här vandrar vi mot planteringsområdet.

Eftersom vi inte kunde samla alla i årskurs 4 valde vi att erbjuda de klasser som fick lov att åka iväg på utflykt detta märkliga år. Vi ville också ha en spridning över upptagningsområde, så att elever från hela Helsingborg kunde få chansen. Klasserna som deltog kunde komma med egen buss eller cykel och plantera varsitt träd tillsammans. Övrig tid i Sofieroskogen ägnades åt att njuta av vitsippor och nyutslagen bokskog. Vi hade också en digital tipsrunda i skogen som handlade om Allemansrätten och biologisk mångfald. Klasserna var nästan helt själva i skogen, eftersom vi inte fick samlas många och för att inga föreningar fick vara med.

mobiltelefon med tipsrunda
Tekniken funkade fint! Den digitala tipsrundan lockade klasserna att gå en runda i Sofieroskogen.

Tipsrundan ligger kvar, start inne i Sofieroskogen. Surfa in på https://play.gpsquiz.com/ med din mobil och välj ”Trädplantering i Sofieroskogen” om ni vill testa! Om du inte kunde plantera ett träd med oss, så kan du kanske sätta ett annat träd hemma eller på skolgården? Läs mer om Helsingborgs deltagande i FN:s utmaning: https://h22.se/projekt/alska-trad/ 

Kom i håg: 2021 är det friluftslivets år. Det innebär fokus på livet utomhus, med allt vad det innebär. Njut av naturen och ta hand om den! Här kan du läsa mer om hur Helsingborg jobbar: https://helsingborg.se/uppleva-och-gora/friluftsliv-och-motion/friluftslivets-ar/

Pedagog med kaffe
Caroline Sjunner på Miljöverkstaden hoppas att 2022 blir ett grönt, hoppfullt och livligt år när det gäller planteringsdagarna! Då tror vi på ett vanligt arrangemang igen.

Med hopp om en frisk och grön sommar!

Caroline på Miljöverkstaden
caroline.sjunner@helsingborg.se

Avbryt

Lämna en kommentar