Biologisk mångfald och bi-vänliga blommor

Nu surrar det för fullt bland äppleblommorna, häggen är fullt utslagen och syrenerna sprider snart sin underbara doft. Denna tid i maj månad bjuder som vanligt på magiska naturupplevelser i det stora och det lilla. Staden bjuder in till växtvecka, det ska odlas i stadsparken och medan vi har chans att njuta av allt det vackra är bina och humlorna fullt upptagna av att samla mat till sitt bo. Läs mer om vad du kan göra för att hjälpa våra små luddiga vänner!

Ja, visst är det fantastiskt! När bin och humlor samlar pollen till sina larver, dricker nektar för att få energi och flyger från blomma till blomma så hjälper de oss med pollinering -vilket ger oss frukt, bär och grönsaker på tallriken. En frukost utan bin är ingen munter historia: kan du räkna ut vad som finns med då? Kaffe? Juice? Päron? Yoghurt? Nej, utan bin finns inget av det.

frön
Frön är vackra och innehåller allt växten som behöver för att kunna växa upp.

Det finns mycket du kan göra för att hjälpa bina att överleva. Den ena rapporten efter den andra visar på hur bina minskar i antal, och det beror på hur vi människor lever. Stora odlingar av samma sort, miljögifter och trädgårdar utan vilda, gröna inslag. Gör en insats redan idag på internationella Bi-dagen! Här kommer 5 säkra tips:

  1. Så ett frö. Ja, nästan vilket som helst går bra. Gärna en blommande växt, som kan locka insekter till din balkong, gräsmatta eller trädgårdsland. Det finns ängsfrön att sprida ut. Gör det – så mycket du kan.
  2. Har du egen täppa? Spara en vild del, där det får vara lite rörigt. Våra små djur som hjälper oss gillar när det är lätt att gömma sig och lägga ägg.
  3. Borra hål i ett vedträ, vänd en kruka upp och ned eller bind ihop några ihåliga pinnar. Insektshotell, humlebo eller bi-batteri – kärt barn har många namn! Finns många bra tips på nätet.
  4. Ställ ut vatten! Ja, bin och humlor blir törstiga. Ta en skål och några snygga glaskulor eller stenar. Det räcker. Placera nära äppleträden eller de blommande buskarna. Humlorna stannar gärna på en sten och dricker lite.
  5. Sandiga marker är rena lyxen för vildbina! Öppna, sandiga och soliga platser lockar våra vildbin att bygga bo. Det är av yttersta vikt att sådana områden finns kvar – utan bin, ingen mat.
insektshotell
På Miljöverkstaden finns detta stora insektshotell, placerat vid blommande örter.

Varje insats räknas. Vill du läsa mer, är nyfiken på hur du kan jobba med biologisk mångfald i skolan eller helt enkelt vill vara med och fira helgens alla dagar? Läs mer på våra länkar nedan:

Vi väntar med spänning på att nya Naturpunkt Odling ska invigas i området kring Ättekulla. Det är en oas, en vacker plats att upptäcka med alla sinnen. Håll utkik här, och besök någon av de andra naturpunkterna så länge!

Vill du veta mer om våra program för odling? Kontakta annika.jonasson@miljoverkstaden.se

Avbryt

Lämna en kommentar