Upplev vårens ankomst i närbild

Nu börjar solens strålar värma och naturen vaknar till liv igen. Varje år blir vi glada över de första gula krokusarna eller de ludna knopparna på sälgen. När sedan humledrottningarna vaknar är lyckan gjord. De har övervintrat och flyger ensamma ut för att leta efter en boplats till sina larver och för att samla nektar och pollen. Du kan hjälpa forskarna att rapportera in den första humlan, för att veta hur långt våren kommit. Läs mer här.

Vårlökar och de träd som blommar tidigt (sälg t ex) är viktiga för våra insekter som vaknar tidigt. Du kan aldrig sätta för många lökar i jorden alltså! Ställ fram lite vatten i en skål med några stenar eller spelkulor i, så hjälper du våra vänner ännu mer.

Hur många vårtecken kan du samla 2021? Ta med dig klassen ut, eller en god vän, och ha kamera med er. Mobilkameran fungerar alldeles utmärkt! Leta och fotografera era vårtecken, dela med er i sociala medier eller gör en utställning i klassrummet.

bild på hassel

Redan nu är både hassel och al fulla med pollen! Det ryker av dem, och idag hittade jag den första lilla blomman på hasselbusken. Alldeles rosa väntar den på att ett pollenkorn ska blåsa rakt på blomman och befrukta den, så det kan bli hasselnötter till hösten. Läs mer här.

Följ Luften är Fri och Stiftelsen Skånska Landskap för mer tips på aktiviteter i ditt närområde. Jobbar du som lärare och vill ha tips på bra aktiviteter utomhus under våren så har kollegorna på Upplandsstiftelsens naturskola samlat ihop sina bästa övningar här.

Avbryt

Lämna en kommentar