Lucka 17 – 2020 års julklapp

Att äta ute betyder numera något helt annat än att gå på lunchrestaurang. För att kunna hålla oss friska och undvika trängsel, är det många som ses utomhus för att umgås en stund. Att laga mat över öppen eld, eller med hjälp av ett praktiskt stormkök, är en upplevelse! Här får du tips av oss.

Här kan du se film om hur du praktiskt gör för att koka soppa på ett stormkök, 2020års julklapp!

Galler med mat som grillas över öppen eld.

Har du en säker grillplats, så kan du laga mat över öppen eld också. Här krävs mer förberedelser. Elden värmer oss i vinter och är en fin samlingspunkt. Foto: Caroline Sjunner

Om du ger dig ut i naturen för att laga mat, är det viktigt att du följer de föreskrifter som finns. Och att du gör som Anders i filmen, hjälper till att hålla rent. Håll Sverige Rent har bra sidor både för allmänhet och skola. Naturvårdverket har också mycket information, och sedan får du söka upp lokala regler för vissa naturreservat till exempel. Värna vår vackra natur – lär dig mer om Allemansrätten!

Vad passar bra att laga utomhus? Alla former av grytor och soppor på grönsaker, örter och rotfrukter fungerar alltid. Lite buljong med i packningen och gärna timjan, persilja eller oregano. Värm kokkaffe eller glögg över elden, och testa att göra krabbelurer. Här kommer några länktips:

Bra recept för Trangiaköket (stormköket).

Friluftsfrämjandets receptsamling

Barnens favoriter – Krabbelurer

Stiftelsen Skånska Landskap förvaltar Skåneleden, främjar utomhuspedagogik, inspirerar till att upptäcka våra pärlor i naturen och har bästa hemsidan för oss som gillar vandring. Vilket blir ditt nyårslöfte? Sova ute en natt under bar himmel? Vandra mellan Klåveröd och Skäralid? Vinterbada?

Hör av er till oss om du vill jobba vidare med mat, hälsa och naturkontakt. Vi kan göra verkstad av dina idéer! miljoverkstaden@helsingborg.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *