Lucka 8 – Vattnets hjältar

Under ytan lever många av de viktigaste djuren, som bidrar till friska hav och insjöar, och till fungerande kretslopp. Precis som under jorden är de väldigt små, nästan osynliga. I dagens lucka visar vi hur du kan göra för att lära dig mer om vattnets små hjältar och ge dig ut på exkursion.

Här visar Bengt vad du behöver ha med dig ut när du upptäcker livet under ytan.

Nyfiken på hur du kan se små plankton på nära håll? Kolla här!

Om du inte har all utrustning hemma, så duger det fint med burkar och kanske en tvåvägslupp. I skolor och förskolor finns ofta håvar och mikroskåp. Helsingborgs stad ordnar naturguidningar på sommaren där du kan vara med och håva efter djur i havet eller ån.

Läs mer om Daphnia, ett av de små djuren som du hittar i vattendragen. Utanför vårt jobb vid Sundspärlan har vi massor av dessa vackra och viktiga vattenloppor.

För att våra ekosystem ska vara balanserade och friska, behöver vi ta hand om vårt vatten. Du kan till exempel se till att det som spolas ut i vask eller toalett inte skadar miljön. NSVA heter bolaget som har hand om vårt vatten i Helsingborg. Läs mer om vatten och avlopp, men även bra förslag på experiment att göra själv.

Helsingborg har under många år anlagt våtmarker. Det är ett bra sätt att rena vatten, eftersom det är naturens eget reningsverk. Men även växt- och djurliv gynnas. Här kan du läsa mer om stadens våtmarker.

Kontakta oss om du vill veta mer om våra program och projekt som handlar om Livsviktigt Vatten! miljoverkstaden@helsingborg.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *