OBS! Tävlingen Solracet kommer att ta paus under våren 2019 och återkommer hösten 2019

Är du lärare för en klass i årskurs 6 och vill att dina elever ska lära sig mer om energifrågor på ett roligt sätt? Då ska du anmäla klassen till Solracet!

Solracet syftar till att eleverna ska lära sig mer om energi och hållbarhet samtidigt som de bygger små solcellsbilar, som de sedan tävlar med mot andra klasser. Anmälan till Solracet är öppen för alla klasser som bokar lektion i Energiverkstaden.

Om ni tackar ja till Solracet vid bokningen av Energiverkstaden får ni under terminen ett paket med byggmaterial till bilarna samt info om solenergi och själva Solracet.

Solcellsbilar tävlar i Solracet.

Material till deltagande klasser

Deltagande klasser får ett kit som innehåller:

Så anmäler du klassen till Solracet

Du gör anmälan till Solracet i samband med bokningen av Energiverkstaden. Du bokar Energiverkstaden här.

Så går tävlingen Solracet till

När klassen har byggt färdigt bilen eller bilarna, kan ni tävla i samband med att ni är på lektion i Energiverkstaden. Om ni redan har haft lektion under höstterminen 2018 finns det möjlighet att tävla den 27 eller 28 november kl 9-11. (Det kommer även en ny chans att tävlingsköra nästa termin.)

Alla race klockas och den klass som har den snabbaste bilen koras som vinnare i slutet av terminen. Tiderna publiceras online efter varje race så att ni kan följa tävlingen. Vi kommer också att utse en vinnare i kategorin Bästa design.

Tävlandet äger rum på Habiteum, den runda blå byggnaden vid Sundspärlan ovanför Energiverkstaden.

Tävlingstider Solracet

Tävlingstid Skola Klass/grupp
2,64 Wallåkrabygdens skola 6
2,76 Nyvångsskolan
4,86 Strandängsskolan 6
2,19 Sandlyckeskolan
2,52 Västra Karup

Mer om Solracet

Solracet är en satsning av Miljöverkstaden, eftersom solen är en av våra viktigaste energikällor och barnen en av våra viktigaste målgrupper. Miljöfrågor, speciellt klimatfrågor, är idag viktigare och aktuellare än någonsin, och energi- och transportfrågor är en viktig del i detta. I Solracet finns både energi och transport tydligt representerat, men det är läraren som (med hjälp av detta utbildningsmaterial) ska se till att eleverna förstår nyttan. Det handlar inte om att hjälpa dem bygga bilarna utan mer om att koppla samman det praktiska byggandet med teori som påvisar vikten av alternativa lösningar samt skapar en lust hos eleverna att ta med sig ett hållbarhetstänk i vardagen.

Utöver byggnadstillfällena kan de aktuella ämnena implementeras i den dagliga undervisningen.

Frågor?

Kontakta Jimmy Lindsjö, telefon: 0722-11 32 18 eller e-post: jimmy.lindsjo@helsingborg.se