Lucka 16 – Sinnligt och smakfullt

Vem kunde ana att odlingslådorna skulle vara fulla med grönt i december? Den makalösa Svartkålen växer och frodas - och vad passar väl bättre än ett gott recept inför julens matlagning? Annika guidar oss till vinterns nya favorit i trädgården!

Här kan du se film om svartkål och få ett recept på köpet. Både nyttigt och gott!

Bild på svartkål

Svartkål, eller Palmkål, används som Grönkål och passar bra med parmesanost och vitlök. I Italien är den en populär gröda. Trivs också bra här i Sverige, även efter någon frostnatt. Foto: Caroline Sjunner

Kål är en fantastisk grönsak som finns i många olika färger och former. Vilka har du smakat? Vill du lära dig mer om våra olika kålsorter så kika in på Bonden i Skolan. I Skåne har vi bra odlingsjord och runt om Helsingborg finns många bondgårdar. Kanske någon av dem tar emot studiebesök?

Under julen köps det många hyacinter och amaryllis för att göra fint inomhus. Men släng inte blommorna när julen är över! Det går bra att återanvända dem till nästa år: här kommer lite tips om amaryllis – julens primadonna.

På tal om doftande blommor…Luktsinnet, vårt äldsta sinne, är nära kopplat till både känslo- och minnescentrum i hjärnan. Dofterna av julens mat och blommor väcker ofta starka minnen av tidigare jular. En rolig övning är att göra doftpåsar med kanel, kardemumma, nejlika och apelsin. Blunda och gissa doften. Dessa var ju lätta, ni kan säkert hitta på fler!

Hör av er till oss om ni vill ha mer information om hur vi kan stötta er i arbetet för en hållbar framtid: miljoverkstaden@helsingborg.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *