Lucka 10 – Forskning och folktro

Vi firar Nobeldagen med ett inlägg om både forskning och folktro. Vår egen vetenskapsman, Peter, visar hur du kan göra för att studera och observera daggmaskar på ett finurligt sätt. Vi berättar också om vad en Mask-Måne är!

Här kan ni se film från ett enkelt och ofarligt experiment som alla kan testa hemma. 

Bild på pedagog

Peter är vår egen forskare, som alltid lär sig nya saker och vill dela med sig av dem till oss! Tack för alla kunskaper genom åren, fortsätt vara nyfiken även som pensionär. Foto: Marie Henningsson

Som pedagog i Helsingborgs stads skolor har du möjlighet att använda dig av NTA – Natur och Teknik för Alla –  som ett material i undervisningen. Kanske vill du jobba mer med tema ”Jord”? Här kommer länk till NTA.

För att odla hållbart och låta daggmaskarna göra sitt jobb i fred, testar en del bönder att låta bli att plöja upp jorden. På SMHI:s sida kan du läsa mer om hur det fungerar!  Väder och vind är förresten också spännande att lära sig mer om, och göra enkla experiment under året är lätt – bara att gå ut – och studera naturens växlingar under året.

Genom mänsklighetens historia har vi tolkat tecken i naturen och ofta tagit hjälp av dem för att veta när det var dags att t ex så eller skörda. Ursprungsindianerna i Nordamerika har t ex namn på fullmånen året om – just av sådana skäl. Mask-måne har ni väl hört talas om? Eller Worm Moon? Jo, i Mars månad kryper maskarna upp ur jorden, precis som i Peters film, och det är känt sedan gammalt! Varför gör de det? Och vad betyder det för oss? Vilka andra fullmånar kan du namnet på? Här får du träna på både engelska och på årets olika fullmånar.

Glöm inte att kika upp på himlen en stjärnklar kväll i vinter…

Bild på fullmåne

Blodmåne 27 juli, 2018. Total månförmörkelse gör att den lyser röd. Foto: Caroline Sjunner

Kontakta oss på miljoverkstaden@helsingborg.se om du är nyfiken på vår verksamhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *