Lucka 4 – Julpynta trädgården

Vi tipsar om en hållbar jul - även i trädgården. Dagens lucka handlar om hur du på ett enkelt och fiffigt sätt kan pynta din trädgård eller balkong med naturmaterial och återbruk. Jo, men det är lätt tänker du, bara att hämta en säck med mossa och kottar i skogen! Läs mer och öppna dagens lucka här.

Julpynta din trädgård med återbruk och naturmaterial – se film här!

bild på mossa i skogen

Mossor är vackra och passar väldigt bra till adventspynt. Här i Sverige har vi lång tradition att använda naturmaterial till dekoration. Men får du plocka hur mycket som helst? Finns det fridlysta mossor? Vad är en  mossa och vad är en lav? Här är de vanligaste mossorna.

På vintern är mossor och lavar extra bra att studera. Ta med en liten lupp och gå på upptäcktsfärd. Lägg märke till alla olika former och färger, lägg dig en stund i mossan och känn med handen.

Vi har haft stor nytta av naturen för överlevnad genom historien; vitmossan t ex är blodstoppande och antibakteriell. Vill du jobba mer i förskolan eller skolan med mossor och lavar? Här är bra material att beställa från Naturpedagogens förlag.

Du får plocka mossa för eget bruk, om du har markägarens tillstånd. De fridlysta mossorna får du inte plocka alls. Kolla på filmen för mer tips inför helgens pyntande!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *