Tävling: Visa era bästa väsen!

Gör era egna väsen att visa upp på trädplanteringsdagarna och ta chansen att vinna en härlig dag i Drömskogen. Vinnande klass får både upplevelser i skog och vid havet samt matlagning utomhus. Läs mer om tävlingen och hur enkelt ni kan vara med!

En av stationerna på trädplanteringsdagarna 8 och 9 maj kommer att handla om väsen. Vi har under några år arbetat fram en ny metod för att prata om skogens betydelse för oss människor tillsammans med barn och vuxna. I vår tanke med väsen ingår både berättande, sagor, myter, kultur och naturens kretslopp. Att kommunicera med naturen på olika sätt får oss människor att må bra, och naturen kan också kommunicera med oss. Naturen får liv!

Små figurer av trä i skogen
Här ser ni några av de väsen som flyttade in i Drömskogen förra året!

Vi har provat att arbeta med väsen i Drömskogen, med både miljöer och ljud. Det sätter igång fantasin och skaparglädjen när vi arbetar med hantverk, sagor och natur. Vi kan också se kopplingar till läroplanen i följande ämnen:

  • Biologi
  • Slöjd
  • Idrott & Hälsa
  • Svenska

Nu vill vi se era väsen på trädplanteringsdagarna! Lämna klassens bidrag till vår väsenstation och därmed även till tävlingen senast den 4 maj.

Gör så här för att delta i tävlingen:

  • Gör gärna många väsen i klassen och välj sedan ut max 2 st/klass att lämna in.
  • Berätta om ert väsen och skicka med en liten text: Var i skogen trivs de bäst? Har de något namn, egenskaper eller kännetecken?
  • På planteringsdagarna finns en station där alla fjärdeklassare får vara med och rösta om vilket väsen det tycker bäst om. Tankar och berättelser vävs in i bedömningen, inte bara hantverksteknik. Vi placerar ut era väsen på bästa plats i skogen.
  • Vi sammanställer och utser en vinnande klass. Priset är en dag med Miljöverkstaden i Drömskogen, med spännande uppdrag kopplade till båda skogen och havet – inför programmet Livsviktigt vatten i åk 5. Vi lagar mat tillsammans utomhus till lunch. Ni bestämmer en passande dag.
  • Kom ihåg att lämna in 2 väsen/klass, bifoga text och kontaktperson/skola. Lämnas till Miljöverkstaden i god tid, men senast 4 maj. Hör av er om ni vill att vi hämtar era väsen istället.

Tips om väsen

Hur gör man ett väsen då? Jo, det kan vara väldigt avancerat eller väldigt enkelt. Viktigaste regeln är att allt ska kunna brytas ned i naturens kretslopp. Det räcker kanske att gå ut på skolgården för att hitta några pinnar? Tänk på Allemansrätten, men låt fantasin flöda! Här visar Ingemar två enkla sätt att ge naturen liv:

Den här delen av hemsidan visar innehåll från YouTube. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.

Se filmen här.

Väsentävlingen är en del i Barnens skog, skogsprogrammet för årskurs 4. Vi planterar träd och lär oss hur allt liv i skogen hänger samman. Hör gärna av er om ni vill vara med eller har frågor! Kontakt: caroline.sjunner@helsingborg.se

Lycka till önskar vi som arbetar med programmet Barnens skog!

Avbryt

Lämna en kommentar